tiistai 11. marraskuuta 2014

Loppuyhteenvedon aika




Tervehdys vielä kaikille Lapin alkutalvesta. Lumi-hanke alkaa olla vähitellen päätepysäkillään. Varsinainen hanketyö on lopeteltu viime keväänä, vielä jäljellä on hieman raportoitavaa.

Mitä jäi käteen?


Yhtenä tärkeimmistä asioista nousee esiin verkostoituminen. Hankkeen myötä on tullut tutuiksi ihmisiä eri puolilta Suomea, yhdistävänä tekijänä työ ja sen mukanaan tuomat haasteet etäopetustilanteissa. Näihin ihmisiin voi edelleen tukeutua tarpeen vaatiessa. Toinen merkittävä hankkeen vaikutus on toimivan ja helposti siirrettävän etäopetuslaitteiston hankkiminen. Kehittelimme hankkeen myötä ajatuksen etäopetuskirjastosta. Lisää etäopetuskirjaston toiminta-ajatuksesta voi lukea oph:n hyvistä käytänteistä osoitteesta https://hyvatkaytannot.oph.fi/kaytanto/1699/

blogi1.png


Kolmantena on syytä nostaa esiin vielä yleinen ilmapiirin muutos joka on ollut havaittavissa etenkin omassa koulussamme. Kun puhutaan niinkin “vaikeista” asioista kuin etäopetus ja etäyhteydet niin käytännön kokemukset ja osaamisen lisääntyminen on vähentänyt ja hälventänyt pelkoja ja epäluuloja huomattavasti. Tämän myötä koulullamme on järjestetty mm virtuaalivanhempainiltoja, etäpalavereja ja entistä enemmän etäopetusta. Kynnystä on saatu madallettua.


Haasteet ja tulevaisuus



Maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti. Sama pätee niin kouluun ja koulun tvt-tilanteeseen kuin etäopetuskuvioihinkin. Tämän vuoden aikana kaupungissamme on otettu koulujen osalta käyttöön Google Apps For Education (GAFE). Käytännössä jokaiselle oppilaalle on luotu google-tunnukset, jonka myötä hän on saanut käyttöönsä 30 gigaa tallennustilaa google drive-pilvipalveluun. Miten tämä liittyy etäopetukseen? Liittyy sillä tavalla, että GAFE tarjoaa videoneuvotteluihin google hangouts-palvelun. Jokainen google-tilin omaava voi soittaa hangoutsilla toiselle googletilin haltijalle. Tarvitaan web-kameralla varustettu tietokone tai mobiililaite johon on asennettuna hangouts sovellus. Näin ollen kalliita adobe connect lisenssejä ei tarvita ja skypen käyttäjätunnusten luominen (ja muistaminen) voidaan unohtaa. Nähtäväksi jää, miten hyvin hangouts tulee etäopetusta palvelemaan. Omat kokemuksemme hangoutsin käytöstä ovat vielä varsin vähäiset.

Video-chat-services-logos.jpg






Loppusanat ja kiitokset.


Tähän on hyvä päättää tämänkertainen hanketyö. Hankkeen mukana opitut uudet toimintatavat ja mallit jäävät elämään ja palvelemaan paikallista opetusyhteisöä, uskon ja toivon sen hyödyttävän monia oppilaita vastaan tulevissa erityistilanteissa.


Kiitokset yhteistyöstä Päiville Turun suuntaan,  eSKOlle Maskuun sekä Kimmolle Opetushallitukseen.


Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin. Rovaniemi ja Lumihanke kiittää ja hiljenee tämän aiheen tiimoilta.

Valtteri Rontti
IMG_0267.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti