maanantai 23. syyskuuta 2013

Etäopetuksesta helpotusta kouluikävään


Pitkäaikaissairaudet ja tapaturmat aiheuttavat vuosittain sadoille lapsille ja nuorille pitkiä poissaoloja. Kotiopetus ja sairaalaopetus auttavat tehokkaasti oppilasta ja hänen perhettään. Etäopetuksella voidaan täydentää koulunkäyntiä hoitojen aikana. Etäopetuksen avulla, nykytekniikkaa hyväksi käyttäen, on mahdollista suorittaa ainakin osa, ellei kaikkea opiskelua kotikoulun ja siten tutun kotiluokan mukana. Opintojen ohella, lapset kykenevät säilyttämään sosiaaliset suhteensa ja eristäytymiseltä vältytään. Tämä ei ole teoriaa, vaan kirjoitan omasta kokemuksestani.

Kaksi kertaa opettajaurani aikana olen törmännyt tilanteeseen, että oppilaani sairastuu vakavasti. Molemmilla kerroilla kyse on ollut syövästä. Vuonna 2001 ei ollut vielä näin kattavaa internet- verkkoa kuin nykyisin. ISDN – yhteydet olivat kuitenkin jo yleistyneet ja sitä kautta paikallinen puhelinyhtiömme, Lännen puhelin, oli kumppanina rakentamassa yhteyttä luokkani ja oppilaani välille. Käytimme nykypäivään nähden suhteellisen raskasta kalustoa luokassa. Kuvaputkitelevision päällä nökötti kamera, jota ohjailin kauko-ohjaimella. Oppilaani kotona oli web-kamera asennettuna hän omaan pöytäkoneeseen. 2011 sama toteutettiin tietokoneiden avulla ja ohjelmana käytimme Adobe Connectia. Tänä päivänä suosittelen etäyhteyden luomiseen esim.Skypeä. Skype on ilmainen, suomenkielinen ja toimiva ratkaisu.Molemmilla kerroilla oppilaani kävivät alakoulua etänä yhden lukuvuoden ajan. Kokemukset olivat avartavia ja onnistuneita ja siksi etäopetushanke eSKO on nyt olemassa.

Oli tekninen ratkaisu ja ohjelma mikä tahansa, tavoiteltavat hyödyt ovat samat. Yhteistyössä kotikoulun kanssa tehdyn lukujärjestyksen mukaan, koulusta poissaoleva oppilas pystyy näkemään mitä luokassa tapahtuu ja myös osallistumaan opetukseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen omien tuttujen luokkalaisten kanssa. Luokkakaverit pystyvät itse kysymään kuulumiset ja näin ollen elävät tiedon, ei kuulopuheiden varassa. Oppilaat voivat itse myötäelää sairastuneen kanssa ja täten oppia elämästä paljon enemmän kuin oppikirjoista kenties koskaan. Lasten ja nuortenkin elämään voi kuulua melkoisia vastoinkäymisiä, eikä niiltä voi aina ummistaa silmiään. Sen lisäksi, että sairastunut oppilas voi edelleen tuntua kuuluvansa omaan ryhmäänsä, on hänen etäyhteyden myötä huomattavasti helpompi palata luokkaansa, kun hoidot ovat ohi ja terveys mahdollistaa kouluun paluun.




Etäopetustilanne Laitilassa, Kodjalan koulun 5-6 luokalla keväällä 2013


Etäopetus on voi olla kaksisuuntaista, reaaliaikaista opiskelua koko luokan ja yhden oppilaan välillä, kahdensuuntaista etätukiopetusta opettajan ja oppilaan välillä tai yksisuuntaista, jolloin oppilas vain seuraa opetusta reaaliaikaisesti tai tallenteena. Jokainen tilanne on harkittava tapauskohtaisesti. Opetushallituksen rahoittamat hankkeet, kuten mm. LUMI Rovaniemellä, Antivirus+ Helsingissä ja SATULA Riihimäellä toimivat juuri yllämainitut tavoitteet mielessään. Valtakunnallinen eSKO – hanke neuvoo, informoi ja auttaa laajemmin koko Suomessa. Kaikkien hankkeiden kotisivuille ja sitä kautta yhteistietoihin pääsee etäopetuksen koordinointihankeen EKOnsivujen kautta osoitteesta www.etaopetus.fi.

Tehdään yhdessä etäopetuksesta toimiva tukimuoto suomalaiseen koulunkäyntiin!

Syysterveisin
Harri Mantila
eSKO – hankkeen koordinaattori ja luokanopettaja
Kurittulan koulu, Masku









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti