maanantai 13. toukokuuta 2013

Etäkuulumisia Oukulta!


"Huhtikuussa 2013 napsautin auki sähköpostin koulumme rehtorilta. Kyse olisi mahdollisuudesta etäopetuksen antamiseen oppilaalle, joka tilapäisesti ei pysty osallistumaan normaaliin koulutyöskentelyyn. 

Jo samana päivänä olimme sopineet yhteistyötahojen kanssa tapaamisajan, jolloin tutustumme laitteisiin. Valtteri ja Kyösti tulivat Oukulle jo seuraavana iltapäivänä tuoden mukanaan laitteet, tunnukset ja roppakaupalla tietoa. Käytimme Adobe Connect -sovellusta, webbikameraa sekä laadukasta mikki/kaiutinta. Rakensimme testiyhteyden tavalliseen pöytäkoneeseen, koska perusluokkien varustus perustuu pöytäkoneille. Kaikki sujui. Innostuin.

Reippaasti teimme lukujärjestykseen varaukset niistä oppiaineista, joiden opetus välitettäisiin tällä hetkellä kotona seuraavalle oppilaalle. Samalla viikolla homma käynnistyi.

Ilmoitin opettajille, että tulen kielten ja matematiikan tunneille. Opettajat suhtautuivat myönteisesti. He keskittyivät täysin omaan opetukseen ja minä hoidin yhteyden avauksen ja chattiviestit oppilaalle. Näin varmistin, että ääni kuuluu, kuva näkyy ja hän pystyy seuraamaan.

Eka tunneilla oppilaat humusivat vähän tavallista enemmän, koska toivoivat, että voisivat olla liveyhteydessä oppilaaseen. Terkut lähetettiin, mutta lähettävä yhteys oli vain koululta oppilaalle. Oppilaan päästä kamerakuva ei välittynyt. En kiinnittänyt tähän huomiota, koska mielestäni sillä ei ollut tässä opetuksen seuraamistilanteessa merkitystä. Koululta lähtevä kuvayhteys toimi sekä chatti.

Eräällä tunnilla LapIt:n verkkoyhteys oli poikki koululta, joten otin käyttöön minulle lainatun iPadin ja yhteys rakentui sen avulla. Tässä pobleemina oli tabletin kameran suuntaus siten, että kuva olisi juuri oikeasta kohdasta. Pystyssä seisova suojakuori olisi yksi ratkaisu tähän. 

Muutamien yhteyksien jälkeen oppilas ilmoitti, että pääsee jo saapumaan pikku hetkeksi kouluun. Lääkäri antoi muutaman viikon kuluttua ohjeelliset ajat istumisesta, joten tästä voisi päätellä, että etäopetuksella on parantumistakin edistävä vaikutus :)

Olemme käyttäneet laitteita ja ohjelmaa kuvaamiseen ja materiaali on tallennettu www-linkistä aukeavaksi. Tässä opittavaa on vielä siinä, että miten vastaanottaja, jolla ei ole käyttäjätunnusta ja salasanaa Adobe Connect -sovellukseen, saa hänelle lähetetyn linkin helposti auki.

Tässä, niinkuin kaikessa muussakin asiaan liittyvässä minua varmasti ohjaa oikealle polulle Rantavitikan peruskoulun Sairaan lapsen opetus etänä -hankeasiantuntija Valtteri Rontti ja LSHP:n sairaalakoulun Kyösti Saraste.

Tämän pääavauksen jälkeen työnä on rohkaista aineenopettajia muodostamaan yhteyden oppilaaseen itsenäisesti ennen tunnin alkua.  Lukuvuosi alkaa nyt käydä vähiin, joten olemme ensi lukuvuonna jo valmiimpana antamaan etäopetusta.

Tästä jatkamme.

Tiina"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti